Njegovo ime sve govori. Zvjezdan. Za navijače i prijatelje Miske. Internacionalna zvijezda, ljubimac masa, najbolji paker Bundeslige, plejmejker reprezentacije, za "San Sport" otkriva od koga je najviše učio u mladosti, čije je poteze "krao" i upijao, zašto je sretan što je napustio Bajern...
Nazvali smo ga dok se vozio prema Bohumu, sa "cedea" kroz telefonsku je slušalicu dopirala Slavica Ćukteraš "Ja sam zmija, a ti žaba, žaba"...
- Idem do prijatelja u Bohum da se malo opustimo - kaže "Miske" dok je tražio pogodno mjesto gdje je bio jasniji signal.
Sanjao je da postane vrhunski fudbaler, ali nije mogao ni zamisliti da će oboriti jedan bundesligaški rekord...
- Ja, najbolji asistent! Da ne povjeruješ. Niti sam o tome razmišljao niti me to opterećuje. Godi svakako. Pa, na mojim pozicijama su bili svjetski igrači, poput Overata, pa Balaka, Hercoga, Melera, Bajna, a eto ja sam sakupio najviše asistencija. Meni je najvažnije da Volfsburg pobjeđuje, da Džeko i Grafite pogađaju...
Nijemci su zadivljeni... Nogometni su laici mislili da izumire fudbal kakav igra Misimović. Zvjezdan otkriva od koga je učio te lažnjake, driblinge...
- Iako je moj otac igrao po, u Bosni se to kaže, "šaban ligama", od Ostoje sam najviše učio. On mi je stalno govorio kako moram znati igrati sa obje noge, kako me glava mora boljeti, a ne noge nakon utakmice, te da uvijek imam dva, tri rješenja u glavi...
Ostoja i Zinedin Zidan su najzaslužniji za Misketov uspjeh...
- Kao mali kupovao sam DVD-e sa utakmicama Zinedina Zidana dok je igrao za Real, Juventus, Francusku... Satima sam gledao kako igra, "krao" i upijao svaki njegov potez. Vjeruj mi i sada često ubacim DVD i gledam kako to veliki Zidan radi i pokušavam to demonstrirati na terenu.
Ranije to nisu uočili u Bajernu, Minhen je napustio tiho, a sada je uzbuna u Bajernu...
- Odlazak iz Bajerna, najbolji je moj potez u karijeri. Bio sam mlad, a Bajern je imao moćnu ekipu. Sa dvadeset godina, bio sam željan igre, nije me zadovoljava klupa. Otišao sam prvo u Bohum, pa u Nirnberg. Otišao sam kao najbolji strijelac amatera u Bajernu. Nedavno je Otmar Hicfild spomenuo kako me Bajern treba vratiti. Lijepo je to čuti, ali meni je super u Volfsburgu. Mogu u Ligu prvaka, imam ugovor do 2012.. Kad ne igra protiv Volfsburga, ja navijam za Bajern. Moguće da se jednog dana vratim.
On, Džeko, Ibišević, Salihović, Bajramović.., pravo su osvježenje na bundesligaškoj sceni...
- Bosanci, ali i drugi igrači sa naših prostora, Hrvati i Srbi dominiraju Bundesligom. Bosanci su po statistici bolji i od Brazilaca. Ja sam ponosan zbog toga. Uvjeren sam da će iduće sezone biti veća kolonija naših u Bundesligi. Svi sada pitaju, kako je moguće da tako mala zemlja ima tako klasne igrače. Još ako odemo na Svjetsko prvenstvo...
Mislite li na neki drugi posao osim na fudbal, bavite li se nekim biznisom...?
- Ulažem u nekretnine, znam da karijera igrača nije vječna i mislim na budućnost. Moja supruga Stefanija je vrlo poslovna i ona drži tri stuba kuće kako se to u narodu kaže. Brine o investicijama, o Luki, meni... Kada prestanem igrati, jedno vrijeme neću ništa raditi, samo ću odmarati sa porodicom, putovati, posjećivati prijatelje i rodbinu, obilaziti gradove u kojima sam igrao, a koje sam gledao iz aviona i hotela...
Dinastija Misimović potrajat će i nakon što Zvjezdan okači kopačke o klin...
- Luka ima četiri godine, ali strašno voli fudbal. Ja sam u petoj počeo trenirati u Bajernu, a on će za koju godinu početi u Volfsburgu. Neću ga pritiskati, ali ću biti uz njega i podržati ga. Ja sam učio od Zidana i svog oca, valjda će i Luka od mene nešto uzeti. Želim da proširim porodicu, sa suprugom radim na tome... Želimo imati i curicu...
Razmišlja o investicijama u Bosni?
- Moji su iz Jablanice kod Gradiške. Tamo ću napraviti kuću, da se imam gdje vratiti kada završim karijeru. Živjet ću u Minhenu, ali dolaziti kod ženinih u Makedoniju, zatim u Sarajevo, a drugi dom će mi biti u Gradišci, gdje ću uz kuću napraviti mini teren da mogu rekreativno igrati - ispričao je za "San Sport" Zvjezdan Misimović, planetarna bh. zvijezda.
Miske je, kao i većina reprezentativaca, iznenađen istupom bivšeg selektora Blaža Sliškovića...
- Ne znam šta je trebalo Baki. Niko od nas ni za kakve pare na svijetu ne bi pustio utakmicu. Nama je svima dres reprezentacije svetinja. Ružno je prozivati neke igrače koji su igrali tada, a koji i danas igraju. Još je ružnije pljuvati po Ćiri Blaževiću. Ja nemam ništa protiv Bake, imali smo korektan odnos, ali nije lijepo sada, kada nas je napokon krenulo, optuživati sve oko sebe. Žao mi je i Marka Topića, koji je doveden u ružan kontekst. Iz ovoga ćemo izaći još jači - kaže Miske.
*preuzeto sa SanSport