Sulejman Čolaković je uoči susreta u Genku preuzeo dužnost predsjednika N/FSBiH od Ilje Dominikovića.
Čolaković će sljedećih 16 mjeseci obavljati dužnost predsjednika, a kako sam kaže, presretan je što je njegova inauguracija prošla u sjeni dvije velike pobjede naše reprezentacije nad Belgijom.
Bio je takav splet okolnosti, 27. marta preuzeo sam dužnost, a dan kasnije smo pobijedili u Belgiji. Zatim smo 1. aprila slavili i u Zenici i osvojili velikih šest bodova. Zahvaljujući igračima i selektoru, stvoren je veličanstven ambijent, a ja sam imao sreću da baš tada preuzmem predsjedničku dužnost, kaže Čolaković na početku razgovora za Dnevni avaz.
Čovjek sam koji dugo godina radi u sportu i dočekao sam da budem predsjednik u jednom sjajnom trenutku. Zato ću se boriti da pokušam iskorijeniti negativnosti koje se pojavljuju u našem nogometu. Meni ne treba vlast pa da mi cijeli stadion viče: Napolje, dodaje Čolaković.
Na pitanje kako će se boriti s negativnostima u našem Savezu, počevši od Premijer lige, odgovara: Premijer liga je ogroman problem. I prije sam bio, a i sada sam za to da se klubovima omogući osnivanje njihove zajednice, koja bi vodila takmičenje. Tako bi Savezu na teretu ostale reprezentacija, edukacija i licenciranje. Klubovi u medijima grme kako hoće zajednicu, a kada im to bude ponuđeno, onda neće. Uskoro ćemo im dati ponudu po sistemu uzmi ili ostavi. I ako tada odbiju, neka ušute jednom za sva vremena.
Filter zvani Pravilnik o licenciranju klubova prijeti smanjivanjem Premijer lige?
Licenciranje će sigurno smanjiti Ligu. Od sezone 2010/2011 nema više privremenih licenci i gledanja kroz prste. Samo će ekonomski neovisni klubovi, koji ispune sve stroge uvjete, moći igrati u Premijer ligi. Sada ćemo imati ogromnih problema u vezi s nastupima u evropskim kupovima, jer postoje klubovi koji nisu ni blizu ispunjavanja licence, kaže predsjednik N/FSBiH Sulejman Čolaković.